Kontor

Fra arkivet: Oslos nye prestisjeområde

Denne artikkelen ble publisert i Utleiemagasinet, våren 2017:

Akershus Eiendom sier at Bjørvika blir Oslos andre prestisjeområde fra 2019. For første gang blir det konkurranse om å være hovedstadens mest attraktive kontorområde.

Speil speil på veggen der, hvilket kontorområde blir mest attraktivt i byen her? Det spørsmålet har vi stilt til flere av de største eierne i oppkomlingen Bjørvika og det tradisjonsrike Vika, Aker Brygge og Tjuvholmen (se svarene på neste dobbeltside). Anledningen er at Akershus Eiendom utroper Bjørvika til Oslos andre prestisjeområde fra 2019.

Bjørvika har vært under planlegging og utvikling i snart 20 år, men det er først nå vi er kommet til den aller mest spennende perioden. Bjørvika er et attraktivt område også i dag, men det blir noe helt annet når hele sørsiden av Dronning Eufemias gate står ferdig i 2019. Med åpning av kulturbyggene og restauranter ved havnepromenaden kombinert med flere boliger vil hele området endre karakter. Akershus Eiendom tar ikke stilling til hvilket område som blir mest attraktivt som helhet, men vi tror at leierekordene fortsatt vil bli satt i Vika, Aker Brygge og Tjuvholmen, sier utleiesjef Ole Christian Iversen i Akershus Eiendom..

Iversen mener at østkantens Bjørvika og vestkantens Vika, Aker Brygge og Tjuvholmen utfyller hverandre.

- Det er en fantastisk styrke for byen at vi snart kan by på to prestisjeområder som i stor grad byr på forskjellige styrker:

  • Det blir fortsatt lettere tilgang med bil til det vestlige prestisjeområdet, men det østlige prestisjeområdet er et overlegent kollektivknutepunkt, og bilen får mindre betydning som transportmiddel enn vi trodde for ti år siden
  • Det østlige prestisjeområdet får nyere bygg med høy kvalitet, men det vestlige prestisjeområdet har en sterkere historisk identitet
  • For de aller minste lokalene vil nok Vika, Aker Brygge og Tjuvholmen fortsatt oppnå de høyeste leieprisene. Beregner man leien som et vektet snitt basert på volum opprettholdes min påstand fra 2010 at Barcode vil gå forbi, og jeg tipper vi er der om 2-3 år. Bjørvika representerer noe nytt, miljøeffektivt og urbant som jeg tror de dyktigste hodene ønsker, sier Røsnes.
  • Det vestlige prestisjeområdet ligger nærmere de tradisjonelle beslutningstagernes bosted og favoriseres av finans, advokater og investorer, men det østlige prestisjeområdet ser ut til å ha en sterkere tiltrekningskraft på teknologiselskaper som for eksempel Microsoft. Det gjenstår å se om det blir fondsmeglere eller IT-selskaper som vil betale de høyeste kontorleiene i fremtiden

Det var Leif Arne Røsnes i Braathen Eiendom som i 2010 varslet at Bjørvika ville bli mer attraktivt enn Vika, Aker Brygge og Tjuvholmen innen syv til ti år, altså innen 2017-2020.